Петима рускоговорящи хакери са заподозрени до момента за лавината от фалшиви

...
Петима рускоговорящи хакери са заподозрени до момента за лавината от фалшиви
Коментари Харесай

Петима заподозрени за бомбите в училищата

Петима рускоговорящи хакери са обвинени досега за лавината от подправени сигнали за бомби, които подвигнаха цяла България на крайник, предава " Телеграф “ от службите за сигурност. Те работят дружно с сътрудници от Съединени американски щати и Англия по локализиране на кибертерористите.

Вътрешният министър Иван Демерджиев разгласи, че най-вероятно това е хибридна офанзива, обвързвана с Русия. От своя страна от посолството на Москва у нас оповестиха в профила си във Facebook: " Напълно осъждаме гнусните незаконни дейности, ориентирани към заплашване на обществото посредством опасност за подрастващото потомство. Категорично отхвърляме всевъзможни голословни обвинявания на страната ни в осъществяване на сходни осведомителни офанзиви. Разчитаме, че в следствие от следствието на сюжета способените органи на България ще дадат изчерпателни мнения по забележките за " съветската диря ".

Серия

Още в ранни зори през вчерашния ден десетки учебни заведения в цялата страна получиха застрашителен мейл, в който се афишира, че има сложена бомба. УНСС също беше евакуиран. В множеството образователни заведения децата ще се върнат през днешния ден, само че някои ще останат онлайн. Лавината от подправени сигнали провокира и гнева на учители и родители, които оповестиха, че не е ясно по какъв начин се работи в сходни обстановки и кой взема решение дали децата да се върнат на чина след инспекцията или не. Часове по-късно Демерджиев се ангажира, че до няколко дни ще бъде направен нов протокол за деяние при бомбени закани. Сега се работило по документ отпреди 23 години.

Мейли

“Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Гугъл е отговорност на американските служби и те би трябвало да открият от кое място идват. Ние няма по какъв начин да го установим на територията на България. Всички закани, които идват от възпитаници, ограничения са се взимали за 24 часа, само че този път не става дума за това ", сподели още Демерджиев.

Министърът на образованието Сашо Пенов пък разяснява, че правото на преценка по какъв начин да се работи при закани за взривни устройства в учебните заведения е предоставено на шефовете. “Ние сме в непрестанен контакт с Министерство на вътрешните работи и мога да ви кажа, че такива интернет офанзиви сега има в цяла Европа, в това число и в Съединените американски щати ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР